Previous Next

Tovább a fejlődés útján

Csapatépítés, játékrendszer, alapelvek - nagyinterjú Oláh Lóránt sportigazgatóval.

 

 

KEZDETEK

 

Rögös az NB I-ig vezető út?

Rögös, kihívásokkal és komoly leckékkel teli. 2019 áprilisában, amikor biztosítottuk bennmaradásunkat a másodosztályban, nem volt kellően szervezettek és nem volt megfelelő irányvonalunk. Ezeken mindenképpen javítanunk kellett. 

Hogyan? Milyen változtatásokra volt szükség?

Meghatározott stílusú csapatot szerettem volna látni a pályán, ezért bizonyos játékelemekre igent, másokra nemet kellett mondanunk. Olyan alapelvekből állt össze a rendszer, amelynek része többek között az is, hogy tisztázzuk a vezetőedző, a stábtagok és a játékosok pontos feladatköreit. Minden egyes részvevő esetében poziciókra, illetőleg posztokra lebontva szakmai és személyiségi profilokat hoztunk létre. Emellett meghatároztuk a csapatprofilt is, olyan paraméterek mentén, mint például a fiatalok és idősek aránya vagy a motiváltsági és tapasztalati tényezők. 

Elméletben mindez egyszerűnek tűnik, de hogyan ültethető át a gyakorlatba?

Ez jelentette az alapot, a nagy kihívás ennek az életre keltése volt. A sikeres fejlődés két részből áll: koncepcióalkotásból és megvalósításból. Ha bármelyik hiányzik vagy hibás, akkor csak rövidtávú sikerek érhetők el. Kulcskérdés a feladatkörök betartása és az egyértelmű és egyenes kommunikáció, melyek nálunk kiválóan működnek. 

Melyek ezek a meghatározott feladatkörök?

Olyan klubot képzelek el, amelynek van egy koncepciója, ha úgy tetszik terméke, amit képvisel. A szakmai stáb és a játékoskeret ennek a koncepciónak a megvalósításáért felel. Azt szeretném elérni, hogy ha valaki a BMTE játékát figyeli, akkor azonnal egy markáns, letisztult, egyedi stílusú csapatot lásson, amellyel azonosulni tud a budafoki közösség. Ezt szeretném meghonosítani. Mindez azért is fontos, mert így pontosan tudjuk, hogy milyen játékosokra van szükségünk.

Ez a stílus egyből kialakult?

Volt egy jó alapunk, ami minden egyes mérkőzés után fejlődött. A tétmeccsek és a felkészülési találkozók is mutattak nekünk újat, de az alapelveinket sosem kellett feladnunk. És nem is szeretnénk őket feladni.

Mi volt a cél tavaly nyáron?

Elvárásként azt fogalmaztam meg a szakmai stáb felé, hogy egy év után az alapelveinkből összeállított játék automatizmussá váljon. Sajnos a koronavírus-járvány miatt nem játszottuk végig a bajnokságot, de bizonyos elemeket már nagyon magas szinten hajtottunk végre. Kihívást jelentett, hogy a különböző stílusú és rendszerű csapatok ellen melyeket kell alkalmazni az adott szituációban a már meglévő játékelemek közül.


 

FELKÉSZÜLÉS AZ NB I-RE

 

Feltételezhető, hogy a rendszerszintű építkezés egyik kulcsa a már kialakult mag megtartása volt.

Pontosan. Az egyik legnagyobb dolognak tartom, hogy a csapat gerince megmaradt. Az olyan játékosok, mint például Filkor Attila, Kovács Dávid, Oláh Bálint vagy Romić Danijel, már nagyon magas szinten ismerik a játékelemeket, megfelelően motiváltak és megfelelő karakterek. Nagyon bízom ezekben a srácokban, ezért nem feltétlenül volt cél, hogy számukra konkurenseket igazoljunk. Olyan játékosokat szerződtetünk, akik korukból, valamint pályafutásuk eddigi alakulásából adódóan beállhatnak az aktuális vezérgárda mögé. És erőt tudnak meríteni a magot alkotók tudásából és tapasztalatából.

És az új játékosok?

Az újakat három kategóriába sorolnám. Medgyes Sinan és Lőrinczy Attila az utolsó komolyabb NB I-es lehetőségük előtt állnak, ezért extrán motiváltak. Zsóri Dániel, Bese Balázs, Huszti András és Takács Ronald a fiatalabb generációt képviseli. A tehetségük alapján sokra hivatottak, de csak akkor lehet belőlük kihozni a maximumot, ha megfelelő időben megkapják a lehetőséget. 

Nincs kockázat abban, hogy élvonalbeli rutinnal nem vagy alig rendelkező fiataloknak is meghatározó szerepet szánsz?

Minden fejlődés kockázattal jár. Meggyőződésem, hogy akkor tudunk jó játékosokat építeni és fejleszteni, ha megadjuk nekik a lehetőséget.

Kik tartoznak a harmadik kategóriába?

A két Marko, Iharoš és Nikolić. Elsődlegesen azt határoztuk meg, hogy magyarországi játékosokat szerződtetünk és csak akkor gondolkodunk külföldiekben, ha az adott posztra nem találunk számunkra szakmai és anyagi szempontból is megfelelő magyar labdarúgót. Ami fontos, hogy mindketten rendelkeznek magyar felmenőkkel, van élvonalbeli tapasztalatuk és jó korban vannak ahhoz, hogy kiemelkedő karriert fussanak be.

 

A KÖVETKEZŐ LÉPCSŐFOK / NB I-ES ELVÁRÁSOK

 

A klub, a háttér készen áll az élvonalra?

A legfontosabb célunk az volt, hogy Budafokon, hazai pályán tudjunk játszani az NB I-ben. Ezt megvalósítottuk. Mivel egy évvel ezelőtt nem volt kimondott cél a feljutás, van, amiben még fejlődnünk kell. Jelentős feladat a bázisunk kiépítése. Hogy a megfelelő úton haladunk, jól mutatja, a rajtig közel 350 bérletet adtunk el. Személyes vágyam, hogy elérjük a meccsenkénti kétezres átlagnézőszámot.

Milyen elvárásaid vannak a következő időszakra?

Az elvárás az, hogy az elmúlt egy évben felépített játékunkat az NB I szintjére hozzuk. Ha ez sikerül, akkor az eredmény is jönni fog. A pályán és azon kívül is. Tisztában vagyunk a ránk váró kihívásokkal, ám ezek csak erősítenek és fejlesztenek majd minket. Nagyban befolyásolja a sikerünket az, hogy mennyi idő alatt hisszük el, hogy valóban az élvonalhoz tarotzunk. Ebben fotnos szerepünk van nekünk, vezetőknek is. Fontos, hogy miként reagálunk az aktuálisan jobb vagy gyengébb időszakokban. Mert abban biztos vagyok, hogy mindkettőből lesz. Ez a fejlődés normális menete.

 

Horváth Gergely Áron

Szponzoraink