Previous Next

Tavasszal ne kelljen beszélnünk a bennmaradásról - Csizmadia Csaba

Az őszi szezon második felét vezetőedzőnk, Csizmadia Csaba értékelte, aki szerint csapatunk sok mindenben előrelépett az utóbbi hónapokban, tavasszal pedig a középmezőnybe tornázná fel magát a bajnoki tabellán.

 

 

Október 29-én, Vitelki Zoltán távozása után vetted át a csapat irányítását megbízott vezetőedzőként. Azóta kilenc tétmérkőzésből négyet megnyertünk, ötöt elveszítettünk. Ezek a száraz statisztikai adatok, de te hogyan élted meg az elmúlt szűk két hónapot?

Az elején kissé furcsa helyzetbe csöppentem. Váratlanul ért a felkérés, majd gyors egymásutánban jöttek a mérkőzések és úgy érzem, én is követtem el hibákat ebben a kezdeti időszakban. Megpróbáltunk ezekből a hibákból tanulni, közösen levonni a következtetéseket és úgy összerakni a csapatot, hogy sikeres legyen. Azt hiszem, ha a munkánk második időszakát nézzük, akkor mindenképpen pozitív a kép. Az első fele pedig azért volt hasznos, mert tanultunk belőle. 

Sportszakmai szempontból mi minden valósult meg abból, amit a játékosoktól kértél? 

Nagy hangsúlyt fektettünk a labdaszerzésekre és azt gondolom, hogy ezen a területen kilencven százalékban megvalósítottuk, amit elterveztünk. Mindez pedig hatással volt a támadójátékunkra, hiszen az irányításommal csak egyetlen olyan mérkőzést játszottunk, amelyen nem sikerült gólt szereznünk. Időnként jó mérkőzéseket játszottunk, sokat támadtuk az ellenfél kapuját, a Vidi elleni Magyar Kupa-találkozón is dominálni tudtunk egy erős ellenféllel szemben. Sok mindenben előreléptünk. Persze hibák is voltak a játékunkban, de azon leszünk, hogy ezeknek a számát minél inkább lecsökkentsük. 

Melyen voltak ezek a hibák? Az többször előfordult, hogy hamar hátrányba kerültünk...

Igen, erről beszéltünk az öltözőben is és a Vác ellen például az első félidőben már sikerült megoldanunk ezt a problémát. Ezen is kell majd még dolgozni. Én védő voltam, így talán ebből is fakad, hogy nagyon szeretném, ha sokkal kevesebb gólt kapna a csapat. Tavaszra még jobban meg kell szerveznünk a védekezést, amihez az is kell, hogy ne legyenek sérülések, amik hátráltatják a munkát.

Ha már említed a sérüléseket, hogy halad a hiányzók felépülése?

Ihrig-Farkas Sebestyén és Gubacsi Zoltán is végzi a rehabilitációt. A saját térdsérülésemből kiindulva és látva a gyógyulási folyamatokat, azt gondolom, hogy március környékén lesznek bevethetőek. Ez persze csak egy jóslat, biztosat sajnos nem mondhatunk, mindenesetre várjuk, hogy százszázalékos állapotban legyenek.

A szavaidból azt veszem ki, hogy tavasszal is Csizmadia Csaba irányítja majd a csapatot. Egy pillanatig sem volt ez kérdés?

Néhány napja volt lehetőségünk beszélgetni Bélteky Róbert tulajdonos úrral, Jakab János elnök úrral és Oláh Lóránt sportigazgatóval az elmúlt hónapok tanulságairól. A tulajdonos szándéka egyértelműen az volt, hogy folytassam a munkát a csapat vezetőedzőjeként. Nagyon jól estek a szavai és hálás vagyok, amiért bízik bennem. Ilyen fiatal edző nem sok van a magyar futball első két osztályában. Szeretnék élni a lehetőséggel és minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy jól szerepeljünk az irányításom, illetve irányításunk alatt. Suth Balázs pályaedző és Bíró Szabolcs kapusedző is nagyon fontos munkát végez. Úgyhogy vezetőedző vagyok, egyelőre nyárig. 

Vezetőedző vagy játékos-edző?

Biztos vagyok benne, hogy a csapat olyan jól szerepel majd, hogy az utolsó hazai meccsünkön becserélem magam és elköszönönök, befejezem aktív labdarúgói pályafutásom. 

Lehetőleg egy győztes mérkőzésen. Ami már nem dönt a bennmaradásról.

Én azt mondom, tavasszal ne is kelljen beszélnünk a bennmaradásról. Nekem az lesz a nagy célom ebben a következő félszezonban, hogy a csapat feltornázza magát a középmezőnybe. Olyan pozícióba, ahol már egyáltalán nem forog veszélyben a másodosztályú tagságunk megőrzése.

Milyen helyezést tartasz reálisnak?

Legalább a tizedik hely környékén kell lennünk stabilan.

Ezt a jelenlegi játékoskerettel el lehet érni vagy bizonyos posztokon szükség van erősítésre?

Én úgy gondolom, hogy ez a jelenlegi csapat is képes arra, hogy teljesítse a célt. Ugyanakkor jó játékosokra mindig szükség van, időnként kell a vérfrissítés, úgyhogy valószínűleg lesznek új arcok a keretben tavasszal.

Mennyi idő jut most a pihenésre és mikor kezdődik a felkészülés?

A felkészülést január 7-én kezdjük majd, négy hetünk lesz a februári bajnoki rajtig. Ezalatt tíz napra elutazunk majd Szlovéniába és ott edzőtáborozunk.

Szponzoraink