Previous Next

Stabilitást hozott a védekezésben - interjú Kovács Zoltánnal

Télen szerződtetett kapusunk többek közt a Kazincbarcika elleni mérkőzésről, gólokról és védekezésről, valamint tavaszi céljairól is nyilatkozott.

 

 

BudafokiMTE.hu: Hogy érzed, a Kazincbarcika ellen miért nem sikerült az első perctől jól futballoznunk? Mi hiányzott?

Kovács Zoltán: Sajnos erre nem tudok egyértelmű választ adni. Tény, hogy a mérkőzés elején nem indult be úgy a gépezet, ahogy korábban, például a Győr elleni találkozón. Az viszont örömteli, hogy a szünet után tudtunk váltani, jól álltunk bele a második félidőbe, szép gólt rúgtunk és voltak lehetőségeink a fordításra is.

Aztán jött az ominózus tizenegyes. A kapuból hogy láttad a szituációt?

Onnan egyértelműen úgy tűnt, hogy Veszelinov Vladimirrel szemben szabálytalankodtak és ezután pattant a labda a kezére. Nem láttam a videófelvételeket, de finoman fogalmazva is véleményes büntetőt fújt be a játékvezető. Utána pedig hiába próbálkoztunk, a kazincbarcikaiak teljesen visszaálltak, nehezen találtunk rajtuk fogást. Fájó a vereség, mert a Győr legyőzése után jó lett volna fennmaradni a hullám tetején.

Tavaszi mérkőzéseinken eddig tíz gólt kaptunk, ezek közül hetet direkt pontrúgásból vagy rögzített játékhelyzet után. Miben látod ennek az okát? Miben hibázunk?

Ami furcsa és különösen bosszantó, hogy a legutóbbi tizenegyest leszámítva csak két olyan közvetlen szabadrúgásgólt kaptunk, a Siófok és a Gyirmót ellen, amikor a rivális játékosa egyből a kapunkba lőtt. A többinél a beívelés után ide-oda pattogott a labda, azaz nem is a pontrúgásnál vertek meg minket, hanem a lecsorgó labdákkal nem tudtunk mit kezdeni. Sokat beszélgetünk róla és folyamatosan gyakoroljuk azt, hogy miként tudnánk hatékonyabban védekezni ezeknél a szitációknál.

Fordítsuk meg a dolgot: az viszont pozitív, hogy akcióból kevés gólt kaptunk, vagyis stabilan és szervezetten védekeztünk.

Igen, olyan nem nagyon fordult elő, hogy átjátszottak minket. Úgy érzem, én is kezdek egyre inkább összecsiszolódni a társakkal. Az első néhány mérkőzésen még szoknom kellett a többiek játékát, illetve azt, hogy hátulról miként építjük fel a támadásainkat. Azt hiszem, a srácok bíznak bennem, ami egy kapusnál rendkívül fontos. Azt viszont sajnálom, hogy kétszer egymás után szinte még nem tudtunk ugyanabban az összeállításban játszani a sérülések és eltiltások miatt. Aki pályára lépett, bizonyította, hogy képes jól teljesíteni, ám fontos lenne egyfajta állandóságot kialakítani, mert egy ilyen csapatban működnek igazán jól az automatizmusok.

Ha már sérülések, a tavaszi szezon elején te sem voltál százszázalékos állapotban. Most hogy érzed magad?

Igen, akkor belekeveredtem egy balszerencsés sérüléshullámba, de szerencsére nincsenek komoly gondok. A kapus poszt már csak ilyen, időnként becsípődik itt-ott, ami kellemetlen, ám ez nem akkora baj. A lényeg, hogy tudjam vállalni a játékot.

Két és fél hónapja vallhatod magad a Budafok játékosának. Hogy érzed magad a klubnál?

Mielőtt aláírtam, a vezetők és játékostársak is mondták, hogy a BMTE-öltözője egy különleges közeg. Aztán a szlovéniai edzőtábor során magam is megtapasztalhattam, amiről beszéltek. Ez egy egységes, összetartó és egymásért harcolni képes társaság, amelyhez jó tartozni. Fiatal, ambíciózus edzőnk van, a vezetők pedig igyekeznek minden feltételt megteremteni az eredményes munkához.

Az eddigi tapasztalataid alapján mire lehetünk képések ebben a szezonban?

Úgy gondolom, hogy ha a játékunkban előforduló apróbb hibák számát sikerül minimálisra csökkentenünk, akkor szép sorozat állhat előttünk. Tavasszal eddig nem volt olyan mérkőzésünk, amelyen az ellenfél fölénk kerekedett volna. Minimum pariban voltunk a riválisainkkal, de azt hiszem, inkább mi domináltunk a találkozók nagy részében. Ez mindenképpen bizakodásra adhat okot.

Te fogalmaztál meg valamilyen egyéni célt erre a félszezonra?

Igen. Szeretnék minél jobb teljesítményt nyújtani, hogy az idény végén beszélgethessünk a folytatásról. Konkrét helyezésben nem gondolkodom, minél több pontot és győzelmet szeretnék szerezni a csapattal.

 

 

 

Szponzoraink