Previous Next

Óbudától Óbudáig, avagy ilyen volt a 2018/2019-es szezon

Cikkünkben felidézzük az idény fontos pillanatait és meghatározó történéseit.

 

 

 

2018. július 29-én a III. kerületi TVE Stadionban kezdődött és csaknem tíz hónappal később, 2019. május 19-én ugyanott fejeződött be a szezon csapatunk számára. Az óbudai helyszín biztosan nem tartozik majd a kedvenc helyszíneink közé, ugyanis a Vác elleni idénynyitón és a Monor elleni évadzárón is 2-1-es vereséget szenvedtünk. És hogy mi minden történt a két mérkőzés között?

A legfontosabb: összegyűjtöttünk annyi pontot, amennyi elegendő volt a bennmaradás kiharcolásához, egészen pontosan 41-et. Ez néggyel kevesebb, mint az egy évvel korábbi pontszámunk, a helyezést tekintve pedig a tavalyi 14. után a 16. pozíciót jelenti. Érdemes összehasonlítani a gólkülönbségeket is, hiszen a mutatók közül talán ez mutat rá a leginkább arra, hogy miért nem sikerült előrébb végeznünk a tabellán. A mostani szezonban néggyel több gólt szereztünk, mint legutóbb (42 után 46), ugyanakkor tízzel többet kaptunk (56 és 66), ráadásul ezeknek nagyjából a negyedét pontrúgás, vagy ha úgy tetszik, rögzített játékhelyzet után. Vagy a jobb szereplés egyik záloga a védekezés lehet, méghozzá csapat szinten.

Az idénynek Vitelki Zoltán irányításával vágtunk neki, akivel meglehetősen viszontagságos őszt produkáltak a mieink. Az elfogadható, sőt, helyenként jónak nevezhető játék sokszor nem párosult megfelelő eredménnyel. Az első tizennégy fordulóban három győzelem (Dorog, Gyirmót, Mosonmagyaróvár), valamint három döntetlen mellett nyolcszor kikaptunk és tizenkét szerzett ponttal a kiesőzónában találtuk magunkat. Klubunk vezetősége úgy döntött, változtatni kell és október 29-én szerződést bontott Vitelki Zoltánnal, akinek helyére – megbízott vezetőedzőként – a térdoperációja után lábadozó játékosunk, Csizmadia Csaba került. A korábbi válogatott védő a Magyar Kupában győzelemmel debütált a kispadon, ám a Merkantil Bank Ligában csak a negyedik mérkőzés hozta meg az áttörést: Kercsó Bence 90. percben szerzett góljával 2-1-re nyertünk Balmazújvárosban, ez pedig fordulópontot jelentett. A következő hetekben a Monort és a Vácot is legyőztük, így a téli szünetet a „vonal felett”, a 16. helyen tölthettük.

A téli felkészülés után – két korábbi NB I-es játékossal, Kovács Zoltánnal és Kulcsár Kornéllal a sorainkban - nagy reményekkel vágtunk neki a folytatásnak, ám a februári, dorogi sárdagasztás során meggyőződhettünk arról, hogy a bennmaradás kiharcolása nem lesz sétagalopp. Hazai pályán ugyanakkor egy hétmeccses veretlenségi sorozatot építettünk (öt győzelem, két döntetlen), amely során a komoly játékerőt képviselő ETO FC Győr és Békéscsaba ellen is nyerni tudunk. Közben pedig győztünk Soroksáron és Mosonmagyaróváron is, így május elsején, a Tiszakécske ellen már úgy léphettünk pályára, hogy ha a BMTE Stadionban tartjuk a három pontot, biztosan megőrizzük másodosztályú tagságunkat. Kulcsár Kornél gólja döntött, 1-0-s sikerünkkel bennmaradtunk. Ami ezután történt, az sajnos nem kerül klubunk történelemkönyvének aranylapjaira. Három meccs, nulla pont, vagyis a befejezés elmaradt a remélttől.

A Merkantil Bank Liga 2018/2019-es szezonjában tizenhét játékosunk szerzett gólt. A legtöbbet csapatkapitányunk, Kovács Dávid, aki tizenhat találattal házi gólkirályunk lett. „Kokó” többek közt pazar gólt lőtt a Gyirmót kapujába (1-0), valamint duplázott Vasas (2-4), a Siófok (2-1) és a Mosonmagyaróvár (2-0) ellen is. Pölöskei Péter ötször volt eredményes a bajnokságban, találatai közül a legemlékezetesebb talán a Békéscsaba elleni közeli lövése, amely a 87. percben győztes gólnak bizonyult. Kulcsár Kornél négy, Kercsó Bence három, Gohér Gergő, Ihrig-Farkas Sebestyén, Khiesz Kornél, Króner Martin és Vaszicsku Gergő két-két, Farkas Bálint, Filkor Attila, Kirják Henrik, Micsinai Miklós, Oláh Bálint, Vankó Imre, Vass Máté és Vég Bence pedig egy-egy találattal zárt.

 

Szponzoraink