Previous Next

Megfogyva bár, de törve nem - a Békéscsaba skalpját is begyűjtöttük

Minden nehézség ellenére a mieink igazi csapatként működtek és 2-1-re győztek a Merkantil Bank Liga 29. fordulójában.

 

Nem voltak kedvezőek az előjelek budafoki szempontból a Békéscsaba elleni mérkőzés előtt. Házi gólkirályunk, Kovács Dávid és a középpálya egyik motorja, Oláh Bálint ötödik sárga lapja miatt eltiltott volt. Gohér Gergő, Micsinai Miklós és Filkor Attila pedig sérülés miatt nem állt rendelkezésre. És akkor a hosszabb ideje hiányzó Ihrig-Farkas Sebestyénről és Gubacsi Zoltánról, valamint az elmúlt hetekben szintén rehabilitációs munkát végző Mervó Bencéről még nem is írtunk.  Csizmadia Csaba vezetőedző azonban nem a problémákon, hanem azok megoldásán gondolkodott és olyan együttest küldött pályára - centrumban a három hónap után visszatérő Vass Mátéval -, amely eséllyel vehette fel a versenyt a jó erőkből álló békéscsabaiakkal. 

Az első húsz percben nem alakultak ki komoly lehetőségek a kapuk előtt, többnyire a mezőnyben zajlott a játék. A 24. percben először Ribánszki Lászlónak kellett védenie, amikor Vég Bence éles szögből lőtt, ám a vendégek rutinos kapusa kiütötte a labdát. Három perccel később viszont tehetetlenül nézte, ahogy Kulcsár Kornél 25 méterről, szabadrúgásból bombáz a hálóba (1-0). Középpályásunk maga harcolta ki a lehetőséget és kivételes rúgótechnikáját újfent igazolva gólra is váltotta azt. "Kuli" harmadszor volt eredményes tavasszal, ami azonban ennél fontosabb, hogy szerdán gyönyörű és egészséges fiúgyermek édesapja lett.

Az állás pedig majdnem 2-0 lett, amikor Vankó Imre jobbal, fordulásból vette célba a kaput, de Ribánszki nagyot vetődve hárított. Megélénkült a mérkőzés és a másik oldalon Kovács Zoltánnak is be kellett mutatnia egy komoly védést. Viczián Ádám fejese után a jobb alsó sarokba tartott a labda, de kapusunk leért. Az első félidő Vankó próbálkozásával zárult. Szélsőnk elrobogott a bal oldalon, éles szögből leadott lövése pedig nem sokkal kerülte el a kaput.

A szünetben kettőt is cserélt a Békéscsaba, amely a második játékrész elejét alaposan "megnyomta". Hursán György lendületett vitt pályára lépésével a vendégek játékába, ráadásul az 53. percben megszerezte az egyenlítő gólt, amikor a tizenhatoson belülről laposan lőtt a kapunkba (1-1). Ez volt az az időszaka a mérkőzésnek, amikor nagyjából 10-15 percen keresztül a lila-fehérek futballoztak veszélyesebben. Legalábbis érezni lehetett, hogy Boér Gábor együttese fokozza a tempót és próbálja nyomás alá helyezni a védelmünket. A mieink azonban állták az elsöprőnek semmiképp sem nevezhető rohamokat, a folytatásban pedig újra kiegyenlítetté vált a játék. 

Lehetőségek itt is, ott is, Margitics Andor közeli fejesét Ribánszki védte, a másik oldalon, hasonló helyzetben Viczián kísérleténél Kovács volt a helyén és fogta a labdát. Ekkor már Pölöskei Péter is pályán volt, akinek beállításával állandó veszélyforrás érkezett a békéscsabai kapu elé. Talán szurkolóink is érezték, hogy ez a találkozó tartogat még valamit számunkra, mert az utolsó tíz percre fordulva felzúgott a "Mindent bele!", játékosaink pedig rendületlenül mentek előre, amikor csak lehetett. A 87. percben aztán Vaszicsku Gergő hatalmas bedobása után megszületett a győztes gólunk. Pölöskeit nem lehetett félrelökni, lerántani vagy eltüntetni a kapu előterében, támadónk pedig a védők gyűrűjében, közelről jutatta a hálóba a labdát (2-1). "Pölő" ötödik bajnoki találatát szerezte a mostani idényben.

A mieink ismét nagybetűs CSAPATKÉNT működtek a pályán és 2-1-es sikerünkkel rendkívül értékes skalpot gyűjtöttünk be. Ráadásul egy helyet előrelépve a 14. helyről várhatjuk a folytatást, kilencpontos távolságra a kiesőzónától és hat pontra a felsőháztól. A Merkantil Bank Liga küzdelmei a válogatott meccsek után, március 31-én folytatódnak, számunkra a Mosonmagyaróvár otthonában. A kéthetes szünetben is lesz mérkőzésünk: március 20-án, szerdán a szlovák élvonalban szerpelő Dunaszerdahely otthonában játszunk felkészülési találkozót.

 

Merkantil Bank Liga, 29. forduló
Budafoki MTE-Békéscsaba 1912 Előre 2-1 (1-0)
BMTE Stadion, 500 néző, vezette: Zierkelbach Péter (Bede, Kis Z.)

Gólszerző: Kulcsár K. (27'), Pölöskei P. (87') ill. Hursán (53')

BMTE: Kovács Z. - Vég B., Vaszicsku, Króner, Kirják - Vass M. (Farkas B., 80'), Veszelinov - Margitics, (Pölöskei, 61') Kercsó, Vankó (Khiesz, 88') - Kulcsár K.
Vezetőedző: Csizmadia Csaba

Békéscsaba: Ribánszki - Nagy S. (Szalai D., a szünetben), Szélpál, Mészáros M. (Hursán, a szünetben), Zahorán - Viczián, Mezei - Sinanovic (Máris, 79'), Király P., Szatmári I. - Urbin
Vezetőedző: Boér Gábor

Szponzoraink