Previous Next

Átalakulóban, dupla címerrel

Bemutatjuk szezonbeli második bajnoki ellenfelünket, az Újpest FC-t.

 

 (Fotó: Újpest FC)

TÖRTÉNELEM

Bár a BMTE és az akkor Újpesti TE néven szereplő lila-fehérek is az NB I-ben szerepeltek a 1945/1946-os szezonban, a két csapat mégsem találkozott egymással. Ennek oka, hogy az újpestiek a Keleti, a mieink a Nyugati csoportba kerültek, a "rájátszásba" pedig akkor csak ellenfelünk jutott be. Sőt, abban az idényben meg is nyerte a bajnokságot.

Ez volt a IV. kerületi klub hetedik aranyérme, amely további tizenhárommal bővült a későbbi évtizedekben. Ehhez az időszakhoz fűződik az Újpest aranykora. 1969-től zsinórban hét bajnoki címet szerzett, miközben a nemzetközi porondon is kimagasló eredményeket ért el. A Vásárvárosok kupájában és a Közép-európai Kupában a döntőig, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában az elődöntőig menetelt. Az újpesti támadósort olyan klasszisok alkották, mint Fazekas László, Göröcs János, Bene Ferenc, Dunai Antal vagy Zámbó Sándor.

Az Újpest utoljára 1998-ban nyerte meg az NB I-et. Az elmúlt évtizedben egyszer végzett a harmadik helyen (2017/2018) és kétszer hódította el a Magyar Kupát (2014, 2018). Az elmúlt két szezonban előbb az ötödik, majd a hatodik helyen zárt. Igaz, a legutóbbi idényben matematikailag csak az utolsó fordulókban vált biztossá a bennmaradása.

CÍMER-ÜGY

Furcsának tűnhet, hogy az újpestiek mezén egyszerre két címer szerepel. Az egyik az anyaegyesület, az 1885-ben alapított Újpesti Torna Egylet címere, a másik pedig az a logó, amelyet a labdarúgócsapat belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet vezetett be 2007-ben. Bár az UTE és az Újpest FC között továbbra sincs teljes egyetértés, utóbbi döntése nyomán az új szezonban a két címer összeolvadva jelenik meg a játékosok mezén.

A VEZETŐEDZŐ

2020 júniusától az újpestieket a szerb Predrag Rogan irányítja. A 46 éves szakember korábban többek közt a Napredag, a szabadkai Spartak és a Topolya vezetőedzőjeként is dolgozott. Rogan honfitársa, Nebojša Vignjević utódja lett, aki hat és fél év után távozott a Megyeri útról.

NYÁRI VÁLTOZÁSOK

Az új vezetőedző - akivel az Újpest júniusban kiharcolta a bennmaradást - jelentős változtatásokat eszközölt a játékoskeretben. Nem kevesebb, mint hét futballista, köztük az előző szezonban kulcsembernek számító Litauszki Róbert, Balázs Benjámin, Jonathan Heris, Zsótér Donát és Novothny Soma hagyta el a lila-fehéreket. A nyolc érkező közül csupán ketten magyarok: a Stieber-testvérek, akik közül Zoltán 26-szoros válogatott, korábban Angliában, Németországban és az Egyesült Államokban is légióskodott. Rajtuk kívül montenegrói, szerb, koszovói és elefántcsontparti állampolgárral bővült a keret.

ELŐZŐ FORDULÓ 

Az Újpest Pakson kezdte a szezont a Banai - Pauljević, Máté, Ristevski, Bureković - Onovo - Simon K., Nwobodo, Mitrović, Bacsa - Gigić összeállításban. A 2-1-es vendég győzelemmel zárult mérkőzésen mindkét újpesti gólt Simon Krisztián szerezte. 

 

A Paks-Újpest találkozó összefoglalója 

 

Szponzoraink