Previous Next

74 év után újra az élvonalban

Az 1945/1946-os szezont követően klubunk ősszel ismét az NB I-ben szerepelhet.

 

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntésével hivatalossá vált, hogy a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett, majd hétfőn befejezettnek nyilvánított NB II-es bajnokságot a tabella második, feljutó helyén zártuk. A 2020/2021-es idényt pedig - 74 év után ismét - az élvonalban kezdhetjük.

Hat szezon, három osztályváltás. A Budafoki MTE újkori sikertörténete 2015-ben, a BLSZ I. osztályából indult. Klubunk tulajdonosa, Bélteky Róbert szerepvállalását követően a 2015/2016-os szezonban már az NB III-ban szerepeltünk és a stabil háttérnek is köszönhetően fokozatosan léptünk előre. A Prukner László által irányított csapathoz játékosként csatlakozott jelenlegi vezetőedzőnk, Csizmadia Csaba, valamint sportigazgatónk, Oláh Lóránt is. A harmadosztályban, első nekifutásra a negyedik helyen zártunk, majd a 2016/2017-es idény végén bajnoki címet ünnepelhettünk.

Ugyanebben a szezonban a Magyar Kupában is maradandót alkotottunk. Egy ország ismerte meg klubunkat, amely többek közt a Videotont is kiejtve az elődöntőig menetelt. A későbbi győztes Ferencváros elleni párharc budafoki visszavágója máig emlékezetes szurkolóink számára. Közel háromezren zsúfolódtunk össze a lelátón, csapatunk pedig a futball ünnepéhez méltóan futballozva, emelt fővelt búcsúzott a sorozattól.

Az NB II-ben számos új kihívással kellett szembenéznünk, ám a nehézségek valódi egységgé kovácsolták az öltözőt. Az első idényben Prukner Lászlót követeően Gálhidi György és Tóth Bálint is sokat tett azért, hogy klubunk megőrizze másodosztályú tagságát. Újoncként végül a tizennegyedik helyen fejeztük be a bajnokságot. 2018 nyarán már Vitelki Zoltán ült a kispadon, majd október legvégén Csizmadia Csaba vette át a kiesőhelyen álló csapatot.

Az akkor térdsérülés utáni rehabilitációját végző játékos-edző, valamint az aktív pályafutását néhány hónappal korábban befejező Oláh Lóránt új alapokra helyezte a csapat és klubunk működését. A két fiatal szakember, vezetőink támogatásával nem csak stabil, szervezett, kulturált futballt játszó és a végsőkig küzdő együttest, hanem közösséget is épített. A bennmaradást jelentő tizenhatodik helyen elérése után, a nyári felkészülés során tovább építkeztünk. A későbbi sikerek előjeleit már a most befejeződött szezon elején tapasztalhattuk.

Az első hét fordulóban öt győzelmet aratva a tabella élén álltunk szeptember elején, a java pedig csak ezután következett. Októberben, a Vác legyőzésével egy tizenhárom mérkőzést számláló veretlenségi sorozat vette kezdetét. Három gólt szereztünk és magabiztosan nyertünk Győrben, megvertük az NB I-ből kiesett Haladást, elhoztuk a három pontot a Vasas otthonából és feljutó helyen töltöttük a téli szünetet.

Menetelésünk a pihenő után folytatódott. Történelmi sikert arattunk a Budaörs vendégeként, majd az idényben másodszor győztünk a Soroksár és a Békéscsaba ellen is. Huszonhét találkozón 54 pontot gyűjtöttünk, a legkevesebb gólt kaptuk a mezőny tagjai közül. 

Hat szezon, három osztályváltás. A történet hamarosan az NB I-ben folytatódik...

 

Szponzoraink