Pénteken hazatért a harkányi összetartásról a Merkantil Bank Liga augusztusi rajtjára készülő csapatunk, amely az izzasztó munka után a hétvégén jól megérdemelt pihenőnapjait tölti. A felkészülés eddigi heteiről, az edzőmérkőzések tanulságairól és a kohézió fontosságáról Boér Gábor vezetőedzőt kérdeztük.


BudafokiMTE.hu: Milyennek ítéled az első nyári edzőtábort?

Boér Gábor: Kimondottan sikeresnek. A Harkányban töltött öt nap tökéletesen beleillett a felkészülés mostani fázisába, mind az edzések minősége és az elvégzett munka, mind a csapatépítés szempontjából. Szép helyen voltunk, minden igényt kielégítő körülmények között dolgoztunk. A vezetőség mindent megtesz azért, hogy nekünk csak a szakmára, a futballra kelljen koncentrálnunk. 

Ott tartunk a felkészülés harmadik hetének végén, ahol ebben a szakaszban tartanunk kell? 

Amit elterveztünk, azt sikerült megvalósítanunk. Szinte végig teljes létszámban tudtunk edzeni, az apróbb sérüléseket leszámítva mindenki egészséges és teljes erőbedobással teszi a dolgát. Biztos vagyok benne, hogy a mostani kemény munkának meg lesz az eredménye a szezon során. Most kell letennünk azokat az alapokat, amelyek nélkül később nem lehetne szintet lépni.

A Siófokot és a Szentlőrincet is legyőztük edzőmérkőzésen. Milyen tapasztalatokkal szolgáltak ezek a kilencven percek?

Mindkét találkozón vegyes összeállításban szerepeltünk és az elsődleges cél az volt, hogy a játékosok megkapják a megfelelő terhelést. Emellett azonban voltak olyan gyakorolt játékelemek, amelyek visszaköszöntek a meccseken is. Az edzéseken nagy hangsúlyt fektettünk a taktikára, a helyezkedési pontokra, a távolságokra védekezésben és támadásban egyaránt. Az út elején járunk, de lépegetünk előre.

Említetted a csapatépítést. Hogy sikerült az újak beilleszkedése? Milyen a kohézió az öltözőben?

Sok változás történt a játékoskeretben és a szakmai stábban is, ezért most különösen lényegesek a harkányihoz hasonló összetartások, amelyek nagyban segítik a beilleszkedés folyamatát. Szerencsére én, a stábom és az új játékosok is olyan közegbe kerültünk, amely családias légkört biztosít és befogadó. Ezt mindannyian érezzük és a többiek nevében is mondhatom, hogy pozitív élményként éljük meg, hogy itt lehetünk Budafokon. A kohéziónak jelentős szerepe van a sikerekben, ezért is örülök, hogy mindenki elfogadja a másikat és az öltöző egy irányba húz.

Négy hét van hátra a III. kerületi TVE elleni bajnoki rajtig. Hogyan tovább?

A folytatásban el kell kezdenünk a konkrét csapatjáték kialakítását és meg kell találnunk azokat a játékosokat, akik az első tétmérkőzésen a kezdőtizenegy tagjai lesznek. Erre fogjuk felhasználni a következő négy hetet. A következő napokban még teljes létszámmal dolgozunk, Szlovéniába viszont júnlius 12-én már egy szűkített kerettel utazunk el. Ez persze nem jelenti az, hogy az itthon maradókra nem számítunk a későbbiekben, mindenkire szükség van ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Most egy olyan fázis jön a felkészülésben, amikor még inkább előtérbe kerül a taktika és lassan élesítenünk kell a gépezetet.